Το ρομπότ INDIGO λειτουργεί δοκιμαστικά στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε ειδικά διαμορφωμένη πειραματική έκθεση με στοιχεία της εικονικής αναπαράστασης της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας. Στηρίζεται σε μια καινοτόμο προσέγγιση, που συνδυάζει τη δυνατότητα αντίληψης του χώρου και της κίνησης σε αυτόν με τη σύνθεση φυσικής και όχι προηχογραφημένης γλώσσας. Μπορεί, δηλαδή, να κατανοεί στοιχεία της φυσικής γλώσσας και να δίνει αντίστοιχες πληροφορίες για εκθέματα ή άλλα στοιχεία που έχουν αποθηκευθεί στις βάσεις δεδομένων του, οδηγώντας παράλληλα τον επισκέπτη στο χώρο.

Στο INDIGO συναντιούνται πολλοί διαφορετικοί κόσμοι τεχνολογιών: η ρομποτική, η ανάλυση και η δημιουργία φυσικής γλώσσας, η ανάγνωση και η σύνθεση φωνής, η αναγνώριση ερωτήσεων, η δημιουργία προσωπικοτήτων, η φυσική κίνηση στο χώρο, η αναγνώριση χειρονομιών και η ρεαλιστική προσομοίωση προσώπου.

Το INDIGO λειτούργησε πειραματικά στο πλαίσιο του έργου τους τελευταίους μήνες και εντός του Φεβρουαρίου του 2010, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, προγραμματίζεται να παρουσιαστεί και στο ευρύτερο κοινό.

Συντονιστής φορέας του έργου είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και συμμετέχουν, εκτός από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Πληροφορικής, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και οι εταιρείες Neobotix (Γερμανία) Hanson Robotics (ΗΠΑ) και ο Ομιλος ACAPELA (Βέλγιο).

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ